Pidä kiinni ihmisistä ja yhteisöllisyydestä, myös koronan aikana

Koronateot

Kirjoitin Siqnin sivuille blogin siitä, kuinka korona on vaikuttanut meihin työntekijöihin. Kirjoituksen ydin oli siinä, että korona ei ole juurikaan vaikuttanut työntekijöille merkityksellisiin asioihin. Samat asiat olivat tärkeitä ennen koronaa, koronan aikana ja uskallan väittää, että myös koronan jälkeen.

Siqni-kyselymme avoimissa vastauksissa nousee kuitenkin yksi teema vahvasti ja kipeästi esiin. Iso osa kotikonttoreille patistetuista työntekijöistä kokee jääneensä yksin, osa todella yksin. Kohtaamiset esihenkilöiden kanssa ovat loppuneet. Rupattelutuokiot kahviautomaatilla kadonneet ja tiimipäivät siirretty samaan hähmäiseen kalenteriin Tokion kesäolympialaisten kanssa.

Ohessa muutama yksinkertainen ja banaalikin käytännön toimenpide, joilla ihmisten ikävää toisten ihmisten luo voidaan lievittää.

  1. Esihenkilönä soita (niin s-o-i-t-a) puhelimella tiimiläisillesi. Ihan ilman agendaa, kysyäksesi mitä tälle kuuluu. Älä tekstaa, whatsappaa, slackää tai järjestä Teams-palaveria, vaan soita puhelimella. Soitto on spontaani ja henkilökohtainen. Pidä huoli, että keskustelun fokuksessa on tiimiläisesi ja tämän fiilikset.
  2. Organisaationa osoittakaa välittävänne työntekijöistä ja heidän työolosuhteistaan myös kotona. Viekää toimistolta niitä parempia työtuoleja ja/tai sähköpöytiä työntekijöiden kotitoimistolle. Turha niitä on toimistolla hillota. Kuljetusliike Hakosen tai Niemen reippaat kaverit kyllä hoitavat jakelun, molempiin suuntiin. Tuskin kovinkaan moni työntekijä haluaa niitä Martelan pyökkipöytiä ja Kinnarpsin kuusisäätimisiä työtuoleja kotiinsa, mutta tärkeintä on viestiä, että ajattelemme teitä ja olemme valmiit panostamaan hyvinvointiinne, myös kotikonttorilla.
  3. Käykää kohtaamassa ihmisiä kotiovella tai kodin parkkipaikalla. Keksikää tähän syy. ”Me HR:ssä ajateltiin piristää, sun arkeas kahvilla ja donitsilla. Oltais tässä sun kodin parkkipaikalla, jos tuut hakemaan täältä. Mistä donitsin mausta muuten tykkäät?” Kyttäämistä? Jonkun mielestä varmasti. Tunkeilua? Jonkun toisen mielestä varmasti. Välittämistä? Monen mielestä varmasti. Hyvin käytettyä aikaa? Mun mielestä ehdottomasti. Tällä teolla osoitatte välittävänne ja huolehtivanne.
  4. Tiimipalaverit ulkona, kävellen. Niin. Tiimipalaverien ainoa agenda ei ole asioiden läpikäynti, vaan isoa roolia näyttelevät myös kollegoiden kohtaamiset. Kyllä kymmenen hengen tiimi voi kohdata ulkosalla. Maskit naamalle, turvavälit kuntoon ja jengi Kaivopuistoon, Ruissaloon tai Kirjurinluodolle. Onhan se hieman hankalampaa kuin menneessä maailmassa kakkoskerroksen neukkariin laahustaminen tai Teams-linkin auki klikkaaminen, mutta tässäkin tapauksessa ROI on kohdillaan. Myös kahdenkeskiset Teamsit voi korvata kävelypalaverilla. Sekin vaatii vähän organisointia, mutta on aina vaivan arvoista.
  5. Teams-palaverit ilman agendaa. Voi tuntua kornilta ehdottaa vielä yhtä Teams-palaveria, niiden kuuden muun palaverin lisäksi. Ja vielä ilman agendaa. Teams-palaverien suurin ongelma on se, että ne eivät ole aidosti vuorovaikutteisia, keskustelevia. Teknisistä rajoitteista johtuen (vain yksi ääni kuuluu kerrallaan), Teams-palaverit ovat aina sarja monologeja. Tästä johtuen Teams-palavereissa pysytään ehkä hieman normaalia palaveria enemmän asiassa ja se kaikki agendan ulkopuolinen ”turha” rupattelu jää pois. Ei enää jutella viikonlopun suunnitelmista, jään paksuudesta Näsijärvessä tai Juventuksen murskavoitosta, niistä sellaisista asioista, joista on helppo jutella neukkarissa ennen palaverin alkua tai sen jälkeen, kun palaveri on loppunut sopivasti 10 minuuttia ennen aikojaan. Kalenteroikaa sellaisia tiimi/osasto/röökijengi-palavereja, joiden ainoana agendana on kohdata kanssakulkijoita.
  6. C2C. Kollegalta kollegalle. Soita kollegalle. Lähteä sähköposti. Kysy mitä kuuluu. Kysy voitko auttaa. Avatkaa joku linja ihan vain työpäivän lomassa ja pitäkää se auki, kun teette matkalaskuja tai excelöitte seuraavan kvartaalin budjettia. Olkaa läsnä. Älkää odottako aloitetta toisilta, olkaa aloite.

Lopuksi, ihan ilman järjestysnumeroa se yksi kaikkein tärkeimmistä teoista. Pitäkää kamerat päällä palavereissa. Ihmisten naamojen, silmien ja ilmeiden näkeminen rakentaa yhteyttä. Pallo, jonka sisällä lukee ”PL”, ”MR” tai ”MJ” eivät rakenna yhteyttä. Etenkin, jos nimikirjaimesi sattuvat olemaan ”EI” tai ”NO”. 😉

Kohtaamisten ei tarvitse olla isoja, niitä vain pitää olla.